
Risikotest for diabetes type 2
Test din risiko
For personer som er > 45 år med diabetes i nær familie eller er overvektige, anbefaler helsedirektoratet bruk av diabetesrisiko.no. Dette er et risikovurderingsverktøy som på bakgrunn av 9 spørsmål kan anslå risikoen for diabetes type 2. Ved medium til høy risiko anbefaler verktøyet å måle HbA1c. Ta kontakt med legen din for måling av HbA1c (langtidsblodsukker).
Har du ikke-europeisk bakgrunn, eller en annen sykdom som øker risikoen for diabetes, kan risikovurderingsverktøyet gi et upresist og for lavt resultat. Da anbefales heller å diskutere behovet for undersøkelse med din fastlege.
Hva kan jeg gjøre for å minke risikoen for senkomplikasjoner?
Heldigvis kan både symptomene her og nå samt forekomsten av senkomplikasjoner, inklusiv hjerte- og karsykdom, reduseres ved omlegging av livsstil i kombinasjon med legemidler mot høyt blodsukker og andre risikofaktorer for hjerte- og karsykdom.
Hva kan jeg gjøre selv?

- Det anbefales tre hovedmåltider og 1-3 mellommåltider
- Det anbefales 500g frukt og grønt per dag
- Velg fullkornsprodukter og matvarer med høyt fiberinnhold
- Reduser saltinntaket
- Spis fisk i stedet for kjøtt minst 2 ganger i uken
- Andre kostholdsmål avhenger av ønske/råd om vektendring







Slik stilles diagnosen diabetes type 2
Har du symptomer som tyder på diabetes, eller en høy risiko for utvikling av diabetes (diabetesrisiko.no), kan diagnosen stilles på bakgrunn av en blodprøve hos din fastlege.
Blodprøven kalles ofte «gjennomsnittsblodsukker» eller HbA1c. Hvis HbA1c er > 6.5 % (i primærprøve og evt. i kontrollprøve) har man diabetes.
I spesielle situasjoner (eks. hos gravide) er HbA1c upresis, og man må i stedet bruke fastende blodsukker eller sukkerbelastningstest. Din fastlege vil kunne avgjøre hvilken prøve som er den rette å bruke for deg.